1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Rimula R7 - ulje nove generacije

Shell Rimula R7 AX ulje sadrži “Low-SAPS”, visoko učinkovitu, efikasnu tehnologiju aditiva koja je dizajnirana da isporuči poboljšanu ekonomičnost goriva i manje emisije. Zaštita je poboljšana sintetičkom tehnologijom koja značajno smanjuje trenje motora i pruža produžene intervale održavanja. 

ZAŠTO NAJNOVIJI MOTORI TREBAJU INOVATIVNA MOTORNA ULJA?

Dizel motori za teške uslove rada značajno su evoluirali u posljednjih 40 godina, vođeni zakonima o emisiji i zahtjevima kupaca za pouzdanošću i efikasnošću. Operateri voznog parka moraju kontrolisati troškove održavanja i, ako je moguće, poboljšanje pouzdanosti i performansi kamiona. Kako bi odgovorili na ovaj dvostruki izazov, proizvođači kamiona razvijaju motore sljedeće generacije sa smanjenim utjecajem na okoliš i poboljšanim performansama. Ovim najnovijim motorima potrebna su inovativna motorna ulja za zaštitu kritičnih komponenti. Radeći s vodećim proizvođačima kamiona, Shell je stvorio inovativnu paletu motornih ulja koja dokazano smanjuju potrošnju goriva i emisije u najnovijim motorima proizvođača bez ugrožavanja trajnosti ili zaštite, čak i u najtežim uvjetima.

Poboljšana ušteda goriva

Ulja nižeg viskoziteta pružaju manji otpor protoku za veću efikasnost goriva i manju emisiju CO2. Međutim, ova rjeđa ulja moraju i dalje biti izdržljiva i štititi komponente motora kako bi se osigurala dobra pouzdanost i niski troškovi održavanja. HTHS (High-temperature-High-Shear (HTHS) viskozitet mjeri sposobnost ulja da efikasno teče na radnim temperaturama motora (150°C) kroz uske prostore između pokretnih komponenti, na primjer, u pogonu ventila.

API FA-4 standardi dozvoljavaju formulacije SAE 30 sa HTHS viskozitetima od čak 2,9 mPa·s, ali mnoga API CK-4 ulja imaju HTHS viskozitet od 3,2 mPa·s, što je unutar raspona SAE 30, ali je blizu minimuma SAE 40. 

Vođeni potrebom da se poboljša efikasnost u potrošnji goriva, proizvođači motora idu dalje od trenutnih standarda i procjenjuju SAE 20 ulja sa HTHS viskozitetom od 2,6 mPa·s.

SHELL RIMULA R7 AX


Shell Rimula R7 AX je SAE 5W-30 ulje sa nižim HTHS viskozitetom od konvencionalnih ulja istog razreda viskoznosti SAE. To znači da održava nisku viskoznost u radnim uslovima pri visokim temperaturama i konstantnim smicanjem, što rezultira manjim trenjem za poboljšanu efikasnost goriva i samim tim nižom emisijom CO2.

Shell Rimula R7 AX je dizajniran da zadovolji specifične potrebe kategorije API FA-4 i najnovije tehnologije Daimler i Volvo motora i stoga nije kompatibilan sa starijim motorima.

Motorno ulje je formulisano sa Dynamic Protection Plus i Dynamic Efficiency tehnologijama i predstavlja ulje sa niskim sadržajem SAPS (sulfatnog pepela, fosfora i sumpora) koje vam pomaže da ispunite zahtjeve o emisijama i podržava efikasno poslovanje štiteći katalizatore i filtere izduvnog sistema.

DYNAMIC PROTECTION PLUS I DYNAMIC EFFICIENCY

Tehnologija Dynamic Protection Plus kombinuje sintetičko bazno ulje i tehnologiju Adaptive Additive kako bi pružila dokazane mogućnosti pokretanja na ekstremnim temperaturama i time pružila izvanrednu zaštitu:

  • protiv habanja motora na svim terenima i vremenskim uslovima
  • protiv nakupljanja kiseline i naslaga, uključujući motore sa recirkulacijom izduvnih gasova
  • u različitim okruženjima za duže intervale zamjene ulja i vijek trajanja ulja.

Dynamic Efficiency tehnologija poboljšava ekonomičnost potrošnje goriva goriva bez ugrožavanja izdržljivosti ili performansi za niže troškove i emisije.

POBOLJŠANA EFIKASNOST


Shell Rimula R7 AX 5W-30 ppruža trenutno poboljšanje efikasnosti goriva1 bez ugrožavanja zaštite komponenti motora:

  • Do 1% u poređenju sa SAE 5W-30 uljima sa HTHS viskozitetom od 3,5 mPa·s.
  • Do 3,9% u poređenju sa SAE 15W-40 uljima sa HTHS viskozitetom od 4,4 mPa·s
  • Do 3,0% u poređenju sa SAE 10W-40 uljima sa HTHS viskozitetom od 4,4 mPa·s.

Iako 1% može izgledati kao skromno poboljšanje, preko 1 milion km, jedan kamion bi uštedio 3.300 L goriva. Primjenjeno na cijelu flotu, kontinuirane i kumulativne uštede postaju značajne.

NISKE EMISIJE


Svaka ušteđena litra dizela smanjuje emisiju CO2 za 2,6 kg, a proizvođači motora počeli su da preporučuju ulja niskog HTHS viskoziteta kao način poboljšanja efikasnosti goriva.

Ako bi cijela flota kamiona u Europi postigla poboljšanje uštede goriva, to bi moglo pomoći da se smanji emisija CO2 za 2,2 miliona tona godišnje i uštedi operaterima flote širom regije procijenjenih 1 milijardu eura godišnje².

DUŽI VIJEK ULJA – PRODUŽENI INTERVAL ZAMJENE


Odlična kontrola oksidacije pomaže u sprječavanju zgušnjavanja ulja i štetnih naslaga u svim dijelovima motora. Ovo će u konačnici pomoći produžiti vijek trajanja ulja i može produžiti interval zamjene ulja čime se smanjuju troškovi održavanja.

  • Shell Rimula R7 AX pokazala snažnu kontrolu oksidacije u testu motora Volvo T13 sa:
  • 68% bolje performanse u odnosu na uslove API CK-4/FA-4
  • 50% bolje performanse u odnosu na uslove MB 228.61.

ČISTIJI KLIPOVI


Održavanje čistoće motora je ključno za radnu efikasnost i kontrolu trošenja. Ovo se postiže upotrebom deterdženata za smanjenje naslaga na klipovima, kontrole oksidacije ulja i disperzanta čađi za smanjenje taloga.

Shell Rimula R7 AX pokazao je robusne performanse, uz 22% poboljšanu čistoću klipa u poređenju sa zahtjevnim granicama specifikacije MB 228.61.3

DUŽI ŽIVOTNI VIJEK MOTORA


Shell Rimula R7 AX pokazuje odličnu zaštitu od korozije na visokotemperaturnom testu.

Korozija bakra bila je 65% manja sa Shell Rimula R7 AX u poređenju sa uslovima za Volvo VDS-5. A korozija olova bila je skoro nula.

ZAŠTITA U HLADNIM USLOVIMA


Kada se motorno ulje hladi, na primjer, kada sjedite preko noći, brzina i trajanje hlađenja mogu utjecati na napon protoka i viskoznost.

Shell Rimula R7 AX je pokazao snažne performanse na MRV testu na -35ºC, što znači da i dalje može da teče i štiti motor čak iu najhladnijim uslovima.

ODOBRENJA I PREPORUKE

Primjena

Shell Rimula R7 AX 5W-30 je motorno ulje viskoziteta 2,9 mPa·s HTHS pogodno za tehnologije motora koje zahtijevaju motorna ulja FA-4. Nije kompatibilan sa starijim motorima. Posebno je razvijen da ispuni zahtjeve za najnovije motore kamiona Daimler i Volvo.

Odobrenja

Shell Rimula R7 AX 5W-30 ima sljedeća odobrenja i preporuke

  • API FA-4/SN
  • MB Approval 228.61
  • Volvo VDS-5
  • Renault VI RLD-5
  • Mack EO-S-5
  • Cummins CES 20087
  • Detroit Fluids Specification DFS 93K223.

Za potpunu listu odobrenja i preporuka opreme, obratite se lokalnom tehničkom predstavniku.

© 2023 by ID-S.