1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Kako pravilno voziti kroz maglu na cesti?


Uslovi ograničene vidljivosti izazvani gustom maglom predstavljaju jednu od najopasnijih situacija u saobraćaju.

Stručna istraživanja pokazala su kako mnogi vozači zapravo i nemaju osjećaj koliko brzo voze kroz maglu. Tokom vožnje vozači smatraju da je njihova brzina usklađena s uslovima na cesti, a kada se uvjere u suprotno bude kasno za adekvatnu reakciju.

Dodatna svjetla za maglu pri gustoj magli mogu biti od velike pomoći, međutim mnogi vozači ih uključuju najmanjim povodom. To je bezobzirno prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

Naime, stražnje maglenke sijaju 40 puta svjetlije od normalnog zadnjeg svjetla. Oči se zbog zasljepljivanja brzo umore. Upravo pri tami, mokroj cesti, a često i zbog nedovoljnog osvjetljenja iz vlastitog automobila vožnja predstavlja značajan sigurnosni rizik.

U mnogim zemljama su regulisana pravila za upotrebu stražnjih svjetala za maglu: Smiju se upotrebljavati samo izvan naseljenih mjesta i ako vidljivost zbog magle iznosi manje od 50 metara. To znači da onaj ko upali maglenke nikako ne smije voziti brže od 50 km/h.

Ako vidljivost nije ograničena, stražnja svjetla za maglu su apsolutno nepotrebna. Po magli trebate voziti brzinom (u km/h) koja je jednaka vidljivosti (u metrima).

Većina modernih automobila nemaju samo zadnja svjetla za maglu, već su opremljena i prednjim maglenkama. Oni su korisni jer šire svjetlost ravno preko ulice. Ali kako ih pravilno koristiti?
Uvijek možete uključiti svjetla za maglu kada magla, snijeg ili kiša značajno smanje vidljivost. Čim se poboljša vidljivost, svjetla za maglu se trebaju ponovo isključiti.

Vožnja po magli je naporna i zahtijeva veliku koncentraciju. Zato ne slušajte glasnu muziku i ne razgovarajte previše sa saputnicima. Opća pravila u ovakvim slučajevima su: Generalno se treba orijentirati prema desnoj strani vozne trake.

© 2023 by ID-S.