1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Koliko često je potrebno mijenjati motorno ulje?

Motorno ulje – Koliko često je potrebno mijenjati?

Problemi sa večom potrošnjom motornog ulja u motorima nisu neobični – mnogi vozači moraju redovno dopunjavati ulje. Znači li to da mogu preskočiti povremene promjene ulja ili ih rade rjeđe nego što je preporučio proizvođač?

Novi  motori također mogu koristiti toliko ulja da su neophodna dolijevanja između servisnih intervala. Međutim dolijevanje osvježava ulje u motoru, ali ne čisti filtar. Kvaliteta uljnog filtra je bitna – jeftini filtri jedva mogu preživjeti standardne intervale. Činjenica da motor zahtijeva dolijevanje ulja trebala bi dovesti do njegovih češćih izmjena ulja.

Ne nedostaje motora koje usprkos svojoj punoj učinkovitosti mogu potrošiti puno ulja, posebno pod velikim opterećenjima. U svakom slučaju, svaki motor koristi barem malo ulja, iako se u mnogim automobilima gubici koji nastaju zbog neizbježnog sagorijevanja čak i male količine motornog ulja.

Krenimo od toga čemu ulje služi i kako djeluje. Podrazumijeva se da smanjuje trenje i pomaže u uklanjanju i raspodjeli topline. Trebao bi također zabrtviti motor, zaštititi komponente od korozije, pomoći u “pomicanju” hidrauličnih zatezača ili regulatora i održavati komponente čistima. Ideja održavanja motora čistim je da u dobrim uljima onečišćenja ostanu u ulju i ne lijepe se za stijenke komponenata kao mulj.

Kad dodate ulje, u svaki dio svježeg maziva dodaje se nova doza aditiva radi poboljšanja njegovih svojstava. Međutim, to ne znači da je ulje u sistemu ponovno kao novo.

Činjenica da u modernim automobilima ulje ne mijenjamo svakih 5 ili 7 hiljada kilometara ne samo zbog boljih ulja nego prije, već i zbog činjenice da se u sistemima podmazivanja koriste vrlo učinkoviti filtri za ulje. Problem je što su i njihove mogućnosti ograničene. Dobar filtar mora ne samo učinkovito očistiti ulje koje potiskuje, već s druge strane, ne smije se pretjerano oduprijeti tekućini koja kroz njega teče.

U motorima koji troše ulje zbog habanja, pored redovnih dolijevanja svježeg ulja, vrijedi skratiti intervale zamjene ulja zato šzo su oni koje nudi proizvođač uspostavili s motorom u dobrom stanju.

Ako iz auspuha izlazi plavi dim, nakon uklanjanja uljne šipke za ulje dok motor radi ili nakon odvrtanja poklopca rezervoara za motorno ulje, valovi ispušnih gasova izlaze iz auspuha, to obično ukazuje na ozbiljnu grešku motora. Još jedan pokazatelj da je motor “pri kraju” također ističe ulje iz svih mogućih dihtunga – pritisak ispušnih gasova u karteru potiskuje ulje kroz dihtunge. Međutim, ponekad je to samo začepljena ventilacija kartera – prije temeljite provjere motora nema potrebe tražiti zamjenski motor ili ga dati na remont!

Činjenica da zadani filter odgovara navoju ili “limenci” određenog motora nije garancija da je prikladan za određeni automobil. Filter za ulje mora biti prilagođen zahtjevima određenog motora – to se odnosi i na materijal filtera koji se koristi u njemu (površina, tip, kapacitet).

© 2023 by ID-S.