1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Nemojte čekati zadnji trenutak za popravak!


Motor troši previše ulja? Nemojte čekati zadnji trenutak za popravak

Značajan gubitak motornog ulja rijetko se može smatrati normalnim. To ukazuje na kvar. Ne podcjenjujte nijedan od signala kvara, jer to može uzrokovati lose posljedice za motor i ali i za novčanik. Ali šta znači da motor “troši” ulje? Ukoliko pogledate upute za upotrebu prosječnog putničkog automobile, standard predstavlja čak dobrih pola litre motornog ulja na svakih 1.000 km. Dakle, ako sam proizvođač dopušta takav utrošak, onda se nemate o čemu brinuti!

Međutim, obično nije tako. Automobilske kompanije mogu u uputama za upotrebu napisati netačne konstatcije iskoristiti priliku. Odredbe koje se odnose na maksimalnu potrošnju ulja od 0,5-0,7 l / 1.000 km koriste se samo za zaštitu od zahtjevnih kupaca.

Svakako, postoje i oni motori koje zbog svoje konstrukcije (tzv. labavi spoj) trebaju unositi veće količine ulja, ali se koriste isključivo u sportskim automobilima. U “normalnim” uslovima, trebali biste uzeti u obzir da je povećani apetit za uljem sumnjiv.

Prvi razlog za zabrinutost: motor nije trošio mazivo u velikoj količini i iznenada je počeo. Ipak, prije nego što počnete tražiti ozbiljniji kvar, razmislite jeste li promijenili svoj stil vožnje. Možda ste automobil koristili na dužim putevima i s punim opterećenjem, ili često na kratkim udaljenostima? U ovom slučaju, mali gubitak ulja obično ne ukazuje na kvar. Ili ste možda previše produžili vrijeme zamjene, a ulje u motoru automobila je već prezaposleno ili nepročišćeno? Sljedeća faza je pogled ispod automobila, jer se na tlu mogu vidjeti znaci curenja. A ima i takvih curenja (npr. Ispod zaptivača osovine) zbog čega nivo ulja pada, a mrlje ispod automobila možda neće biti.

Drugi razlog za zabrinutost: ulje je počelo nestajati odmah nakon promjene. U tom slučaju počnite s provjerom kućišta filtera. Međutim često problem leži u pogrešno odabranom motornom ulju, jer su moderni motori često vrlo osjetljivi na njegove parametre.

Značajan gubitak ulja rijetko se može smatrati normalnim – u ovom slučaju to je u pravilu greška. Ne podcjenjujte nijedan od njih, jer to može loše završiti za motor i vaš novčanik.

Motorno ulje može izaći na različite načine, ponekad se dogodi da se dvije greške odjednom pojave. Najčešće se pojavljuje curenje ulja kao naznaka istrošenog zaptivač, mehaničkih oštećenja I slično, istjecanje ispod poklopca ventila, dok u starijim automobilima ulje može iscuriti ispod zaptivača glave motora.

Brtve ventila su okrugle gumene komponente (zaptivači) koje sprečavaju ulje da podmazuju ventile – ako ih nema, ulje bi se slijevalo ravno u cilindre. Zaptivači s vremenom gube elastičnost. Najbrži – u novijim motorima (viša temperatura sagorijevanja smjese goriva i zraka). Zamjena može biti skupa, pogotovo ako je potrebno skidati glavu motora.

Simptomi prema kojima možete uvidjeti kvar su dim koji dolazi iz kretanja i paljenja ulja u sistemu. Izduv (oštećen zaptivač izduvnog ventila), čađ u izduvu (oštećen zaptivač usisnog ventila).

Turbina je dio u automobilima koji se podmazuje motornim uljem, a kad se istroši zaptivači prođu takozvane flingere i prstenove i ulje ulazi u otvor. U slučaju dizel motora, ignorisanje ovih simptoma može dovesti do tzv “paljenja” motora – ulje se spontano zapali kao rezultat kompresije, a motor se “vrti” iznad nazivne brzine.

Najopasnija situacija je kada zbog nekog kvara ulje “na silu” iscuri iz motora (npr. kvar turbine, oštećenje kućišta). Vrijeme reakcije je vrlo kratko, a svaka sekunda se računa. Puno je lakše odbraniti se od “napada” motora, kada ulje ističe polako, ali sistemski. Čak i vozila s početka ovog stoljeća često imaju senzore nivoa ulja – oni bi trebali pravovremeno pobuditi alarm/upozorenje.

Šta može poći po zlu?

S druge strane, ako se lampica pritiska ulja (crvena) upali tokom vožnje, odmah zaustavite automobil na najbližem pogodnom mjestu, isključite motor i provjerite nivo ulja pomoću šipke (ako postoji; ako je nema, a ako ne vjerujete u elektroniku, nazovite pomoć). Čak i kada je nivo ulja ispravan, bolje je ne nastaviti vožnju – vjerojatno je došlo do kvara (električni problem ili – još gore – s pumpom za ulje; prisilno trošenje).

Ulje odjednom obavlja nekoliko funkcija u svakom motoru: podmazuje, smanjuje trenje, sprečava koroziju, zaptiva (!) i hladi međusobno povezane mehaničke elemente. S druge strane, kada motor i gorivo sagorijevaju i ulje, dodaci (svjećice i lambda sonde u benzinskim motorima) i izduvni sistem (katalizatori, dizelski filteri (DPF), kao i – vidi dalje).

Kako ispravno provjeriti nivo ulja u motoru?

Mnogi automobili imaju senzor nivoa ulja (u modernim automobilima to je ultrazvučni senzor, koji je kombinovan sa sistemom koji procjenjuje stepen potrošnje ulja), zahvaljujući kojem se vozač informiše o situaciji kada nivo padne ispod minimalnog. U starijim automobilima elektronika ne može biti 100% pouzdana i može spontano pokrenuti alarm, bez razloga, a ponekad se laram ne oglasi, iako je nivo ulja neadekvatan. Redovno obavljate “ručna” mjerenja. Tačnije je, ali pod uslovom da se izvodi pravilno: automobil mora stajati na ravnom, motor treba biti topao, a ne vruć.

© 2023 by ID-S.