1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Šta uništava DPF filtere?


Šta uništava DPF filtere? Svaki novi dizelski motor mora imati filter za čestice DPF (Diesel Particulate Filter).  Proizvođači automobila i dalje tvrde da je filter dizelskih čestica dio koji bi trebao trajati cijeli životni vijek automobila. To se posebno odnosi na tzv “suhi” filter, jer u slučaju “mokrog” sistema FAP (Filter Anti Pollution), koji koristi tekućinu koja sadrži cerijev oksid za sagorijevanje čađi u filteru, proizvođači obično pružaju maksimalnu trajnost filtera.

Filteri za čestice su zaista ponekad izdržljivi i rade ispravno, čak i nakon nekoliko stotina hiljada pređenih kilometara, ali to se događa samo pod strogo definisanim uslovima. U pravilu se takav dug i neproblematičan rad dešava u automobilima koji se uglavnom voze na dugim putovanjima, čiji se motori gotovo ne hlade, a osim toga, održavaju se u savršenom stanju i koriste najkvalitetniji potrošni materijal (maziva i filteri). Dovoljno je da nedostaje bar jedan element ove “slagalice” da bi filtear propao nakon nekoliko desetina hiljada pređenih kilometara, a u ekstremnim slučajevima i puno kraće.

Ono što najviše šteti filterima je vožnja na kratkim udaljenostima. Da se ne bi začepio nakon kratkog vremena, mora se regenerisati sagorijevanjem čestica zadržanih u filteru. Međutim, za sagorijevanje čađi potrebna je visoka temperature, visa od 600°C. U najpopularnijim “suhim” filterima, to se postiže da povremeno  elektronika (ECU) automobila prisiljava motor na povećanu dozu goriva.

Da bi ciklus dogorijevanja pravilno radio, automobil se mora voziti dovoljno velikom brzinom nekoliko minuta – što u gradskom saobraćaju obično nije izvodivo. Motor mora raditi i pod opterećenjem – na primjer, nije dovoljno držati 2.500 obr/min pola sata u mirovanju, to neće učiniti ništa! Nedovršeni ciklusi sagorijevanja rezultiraju time da se filter sve više začepljuje. To samo pogoršava problem, jer se tada otežava podmazivanje motora i turbopunjača, čime se oni brže troše, što također skraćuje i radni vijek filtera.

Na tržištu su dostupni sve efikasniji pripravci (aditivi) za čišćenje filtera, također je sve više firmi koje se bave profesionalnim čišćenjem uklonjenih filtera – njihovi tretmani su prilično efikasni, iako nakon čišćenja filter ne postaje kao nov.

Filter čestica konstruisan je da zadrži čestice čađi i pepela sadržane u produktima sagorijevanja. Glavni element filtera je keramički blok s uskim kanalima i s poroznim stijenkama u kojima se taloži nečistoća. Zbog ograničenog kapaciteta mora se redovno čistiti, kad elektronika na temelju signala senzora uzvodno i nizvodno od filtra zaključi da je začepljen. U tu svrhu filter se mora zagrijati privremenim povećanjem doze goriva ili se u dizelsko gorivo dozira aditiv koji olakšava sagorijevanje čađi.

Istrošene mlaznice uzrokuju značajno povećanje izduvnih gasova, odnosno motor tokom rada stvara više čađi. U automobilima s DPF filtrom taj je problem teško odmah primijetiti, jer filter zadržava čađu do određene tačke, tako da ne možete vidjeti dim. Ranije se mogu pojaviti i drugi simptomi, kao što su težak start, pad performansi, lošija radna kultura ili svijetli indikator “check engine” i prebacivanje motora u “save” režim rada. Životni vijek CR mlaznica je približno 150.000 km, ali puno ovisi o kvaliteti goriva.

Automobili s DPF-om trebali bi se napajati dizelskim gorivom s niskim udjelom sumpora – gorivo koje se prodaje na stanicama u većini evropskih zemalja udovoljava tim zahtjevima, ali u slučaju, npr, lož ulja ili goriva iz “neslužbenog” uvoza s Istoka, to nije tako.

Ako turbopunjač otkaže, filter čestica dizela u osnovi se može obnoviti – dogorijevanje u automobilu neće pomoći.

Neispravno motorno ulje

Motori s DPF filtrima zahtijevaju upotrebu ulja sa srednje ili malo pepela, tzv midSAPS ili lowSAPS, ovisno o zahtjevima proizvođača. Obična ulja sadrže aditive, čiji se ostaci sagorijevanja talože u filterima. Druga strana medalje je da ulja koja su sigurna za filtere i bez tih aditiva često imaju lošija mazivna svojstva, pa ako proizvođač automobila preporuči upotrebu midSAPS ulja, nema smisla koristiti lowSAPS ulje.

Ako je zračni filter začepljen, motor će pušiti više jer u cilindre ne ulazi dovoljno zraka. Uz sada modne duge servisne intervale, ako automobil vozi prašnjavim cestama, rizik da se filter začepi prije sljedećeg servisnog posjeta je zaista velik. Faktor koji pogoršava problem kod mnogih motora je loše konstruisan ili jednostavno oštećen otvor kartera.

Ako na kontrolnoj tabli svijetli lampica koja vas obavještava da je čađ u filtru za čestice počela sagorijevati, bolje je ne zaustavljati vožnju, čak i ako ste stigli na odredište – vrijedi čak krenuti na cestu i “ganjati” automobil tako da se filter efikasno očisti od čađi koja se u njemu taloži. Nažalost, sve češće se postupak dogorijevanja odvija „u tajnosti“ pred vozačem, niti jedna lampica o tome ne obavještava! Vrijedno je biti na oprezu – glasnije od uobičajenog rada motora, znatno povećani broj obrtaja u praznom hodu, naglo povećanje trenutne potrošnje goriva – su tipični simptomi tekućeg procesa regeneracije filtera.

© 2023 by ID-S.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.