1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Kako odabrati motorno ulje za automobil u 3 koraka?


Odabir pravog motornog ulja bitan je za pravilno održavanje vozila tokom vijeka trajanja. Stoga je izbor daleko od trivijalnog, naprotiv-mogao bi biti prilično komplikovan. Zapravo, postoje različiti brendovi, standardi i različite viskozne gradacije. Donosimo Vam savjet i jednostavnu metodu kako u tri koraka odabrati motorno ulje za optimalno održavanje vozila.

1. Indeks viskoznosti:

Kad ste na policama na kojima se nalaze motorna ulja u auto servisu, osim brenda, jedna od prvih elemenata koje primijetite je kombinacija brojeva i slova poput “10W-40”, “5W-40”. To se naziva indeks viskoznosti.

Važno je znati da prvi broj označava tekućinu hladnog ulja, a drugi – rad motornog ulja na visokoj temperaturi.

5W-30 i 5W-40 (tzv. “100% sintetička” ulja)

Najnovijim modelima motora (dizel ili benzin) preporučuje se za upotrebu motorno ulje sa 5W-30 ili 5W-40 viskoznom gradacijom. Ako imate vozilo opremljeno filterom čestica, izbor će vam biti lak. Mora biti 5W-30 (standardni C1, 2, 3, 4… ovisno o marki Vašeg vozila). Također ova vrsta ulja se preporučuje onima koji puno opterećuju motor: puno zaustavljanja i pokretanja (posebno u gradu), sportska vožnja itd. Ova ulja olakšavaju pokretanje motora u hladnom stanju.

10W-40 (tzv. “Polusintetičko” ulje)

10W-40 nudi vrlo dobar nivo zaštite, ali zauzvrat zahtijeva standardni interval zamjene ulja (oko 10.000 km za dizel). Ako putujete mješovito (gradsko + izvangradsko) i imate stil vožnje koji obično opterećuje motor, odaberite ga kao dobru vrijednost za novac. Ulje 10W-40 takođe olakšava startovanje po hladnom vremenu.

15W-40 (tzv. “Mineralno” ulje)

Ako imate “staro” vozilo sa benzinskim motorom (starijim od 12 godina), dizel bez turbo motora i/ili velike kilometraže, ulje 15W-40 je za Vas.

Budući da je gušći, 15W-40 može nadoknaditi veliku potrošnju ulja. S ovom viskoznošću, preporučljivo je smanjiti intervale zamjene ulja jer ova vrsta ulja brže gubi svojstva podmazivanja.

2. Standardi:

Često se nalaze na stražnjoj strani spremnika za ulje i napisani su kao “ACEA B3 / B4”, “API CF / DF”, “VW 500.01” itd. Jednostavno rečeno, ova slova i brojevi omogućuju utvrđivanje je li ulje namijenjeno benzinskim ili dizelskim motorima, procjenjuje se njegov stepen performansi i ispunjavaju određeni standardi za svakog proizvođača.

Kako znate koji standardi odgovaraju vašem vozilu?

Dva jednostavna rješenja:

  1. Podaci se nalaze u korisničkom priručniku Vašeg vozila.
  2. Obratite se profesionalcu za smjernice.

3. Brendovi:

Jednostavno rečeno: cijena ovisi o marki, ali i o svojstvima ulja.

Tako je 100% sintetičko ulje modernije, ali skuplje za proizvodnju od polusintetičkog, čak i više od mineralnog. Prodajna cijena na policama ove vrste ulja je veća.

Ukratko: što više aditiva proizvod ima, to će biti učinkovitiji i stoga bi trebao biti skuplji. Izbor određene marke subjektivan je čin, a najvažnije je slijediti preporuke proizvođača.

S ova tri koraka imate sve potrebno znanje kako biste mogli odabrati pravo motorno ulje za Vaš automobil.

© 2023 by ID-S.