1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Da li jeftina maziva štede novac?


Jeftinija maziva mogu ponuditi kratkoročne uštede, ali jesu li općenito pravi izbor? Razmotrit ćemo zašto potrošači moraju izabrati pravi proizvod za svaki dio opreme ako žele smanjiti svoje ukupne troškove i kvarove.

Nekoliko stručnjaka iz Shell-ovog odjela za maziva podijelilo je svoje savjete i trikove. Evo šta trebate znati da biste izvukli najbolje iz svojih mašina i unaprijedili svoje poslovanje.

Izazovi nastaju kada se ulaganja koje izgledaju kao dobra vrijednost u nekom trenutku na duže staze pokažu da su skuplja. Ove “lažne” uštede mogu biti teret za kompanije u budućnosti i često ih je teško popraviti.

Shell-ova globalna specijalista za primjenu proizvoda Praveen Nagpal objašnjava: „Neplanirana gašenja su ključna. Kupci su shvatili da je odabir maziva veoma teška odluka. Veći broj kvarova na motoru, zamjena ulja i filtera, neplaniranih popravaka znači da je početna investicija manja, ali naknadno troškovi premašuju prvobitno postavljen poslovni plan.

Često se veći troškovi ne stvaraju sve dok ne prođe kritično vrijeme. U nekim slučajevima čak i problemi mogu ostati potpuno nezapaženi, prikriveni bilo kojim brojem dodatnih faktora.

Izbor maziva je ključan

Jedna od najvećih mogućnosti da upadnete u zamku lažne uštede je izbor maziva. Tehnološkim napretkom proizvođača i dobavljača, na tržištu se počinje pojavljivati ​​zapanjujući asortiman maziva koji pokriva niz cjenovnih razreda.

Shell-ov tehnički menadžer za istok SAD-a, Greg Paluska, objasnio je: “Još uvijek postoji prepreka gdje neki naši kupci kažu: “Da, viša klasa je skuplja i za to postoji razlog – oni su skuplji.”-teško ih je proizvesti, ali razlika u koristima koje oni donose i dugoročno smanjenje troškova su jako korisne prednosti koje potrošači ostvaruju. Cijena nafte je samo jedan faktor koji određuje konačnu cijenu.”

Jeftinija maziva također imaju svoje mjesto na tržištu, ali su u većini slučajeva i samo kratkoročna ušteda. Odgovarajuća maziva, koja po potrebi mogu biti vrhunske klase, pravo su rješenje za dugoročno smanjivanje vremena u kojem je oprema isključena iz kretanja, dugoročne troškove održavanja, kao i kada je cilj učiniti poslovanje profitabilnijim.

Praveen Nagpal kaže: “S druge strane, ako Vaša oprema zahtijeva održavanje standardnim mazivima, a vi insistirate na tome da za njih koristite vrhunska maziva, to bi također moglo dovesti do nepotrebnog povećanja troškova dugoročnog održavanja. Prijedlozi moraju biti prilagođeni potrebama klijenta. “

“Moramo to sagledati u većem obimu. Imamo mnogo kupaca koji su prilično zaokupljeni i stvaraju upravo takve nepotrebne troškove ulaganjem u vrhunske proizvode za svoje osnovne mašine, ali ima i mnogo onih koji kažu: „Ja smatram da je jeftinije bolja opcija. Štaviše, na kraju, to  je samo motorno ulje – samo ga treba podmazati… “. Na isti način će reći: “Moja oprema ima puno curenja, koja je svrha stavljati nešto skupo u nju?” Pa, ako Vaša oprema ima puno propuštanja, i dalje morate zaštititi njene dijelove, jer će u protivnom procuriti mnogo više! ”Kaže Robert Profilet, stručnjak za tehničku podršku kompanije Shell.

“Opće mišljenje kupaca je da su maziva samo industrijski potrošni materijal. Stalno im je potrebna zamjena. Oni takođe predstavljaju samo mali dio ukupnog budžeta za održavanje, obično 2% -3%. Tako da kupci na to ne obraćaju veliku pažnju. Ali ne znaju kako bi ta 3% mogla povećati ukupne troškove u budućnosti.”

Raghavendran Madhavarao, marketing menadžer za Shell, zaključuje. “Ponekad kupci ne mogu vjerovati da maziva igraju tako veliku ulogu u ukupnim troškovima održavanja. Na nama je da im pomognemo da bolje razumiju.

© 2023 by ID-S.