1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Redovno održavanje vozila – bezbrižna i sigurna vožnja


Redovan servis vozila bitno utiče na trajnost, vozna svojstva, sigurnost, potrošnju i emisiju štetnih gasova. Nažalost, većina vozača zapostavlja održavanje svog automobila nakon isteka garancije. Zbog toga je 20 do 30 posto automobila koji voze na našim cestama neispravno, što je direktna posljedica neredovnog održavanja.

Redovni servis na autu je uslov za održavanje garancije kod novih automobila, ali i potreba polovnih automobila. Nevezano da li je automobil nov ili polovan uvijek je dobro održavati vozilo, jer koliko vi njega čuvate toliko će i on čuvati vas.
Redovno održavati automobil itekako se isplati, no mnogi to shvataju prekasno. Mnogi griješe štedeći na održavanju. Popravlja se samo najnužnije ili vozi dok automobil ne stane. Tako se male nepravilnosti pretvaraju u kvarove, a kvarovi u vozila koja nisu funkcionalna za upotrebu. Ako ste zapustili svog metalnog ljubimca, posljednji je trenutak da napravite dobar i temeljit servis vozila. Takav servis, kod kojeg se pravi revizija svih bitnih sistema automobila u praksi se naziva „veliki servis na autu“.
Najpreporučljivije je otići u ovlašteni servis, a dobra su alternativa kvalitetni specijalizirani servisi. Osobama koje nemaju alata ni zanata najbolje je ništa ne dirati oko automobila, ali dobro je biti upućen u problematiku servisiranja kako bi se moglo pravovremeno provjeriti nivoi „tečnosti koje život znače“ (motornog ulja, rashladne tečnosti, tečnosti za kočnice..) po potrebi ih doliti, provjeriti zategnutost i stanje remenja te obaviti ostale potrebne kontrole.

ULJE U MOTORU
Bez obzira na preporuke uljnih kompanija da pojedina motorna ulja mogu biti u motoru 30.000 kilometara pa i više, praksa je pokazala da je ipak bolje koristiti kraći interval. Motor se manje troši i ostaje čišći. Naime, proces u motoru s unutrašnjim sagorijevanjem je takav da tokom eksploatacije neminovno dolazi do stvaranja štetnog taloga unutar motora i to kod Otto i diesel procesa. Zbog toga treba mijenjati motorno ulje nakon 15.000 kilometara, odnosno najkasnije nakon jedne godine. Motorno ulje se mijenja pri radnoj temperaturi motora (80 do 90°C) i tada se zajedno sa starim uljem uklone i nakupljene nečistoće.

FILTER ZA ULJE

Prilikom svake izmjene motornog ulja treba obavezno zamijeniti i uljni filter, jer se tako znatno pridonosi zdravlju motora. Motorno ulje se tokom eksploatacije više prlja nego što se troši i nečistoće se talože u uljnom filteru. Sa vremenom se uljni filter zasiti nečistoćama, te se povećavaju otpori u njemu. Tako se povećavaju otpori na uljnoj pumpi, a pogoršava se podmazivanje. Filter se skida pomoću specijalnog ključa s lancem ili remenom, a zavija rukom.

ULJE U MJENJAČU
Hipoidno ulje u mjenjaču ima dug vijek, jer se ne zagrijava na visokim temperaturama i radi u relativno čistom ambijentu. Na velikom je servisu (nakon 60.000 km) preporučljivo promijeniti ulje u mjenjaču, a na ostalima je dovoljno provjeriti njegovu količinu (i po potrebi ga doliti).

Kako bi vaš mjenjač duže trajao i kako bi ostvarivao optimalne performanse preporučujemo vam Shell Spirax ulje za diferencijale. Shell Spirax su vrhunska, najsavremenija ulja za menjače koje pružaju izvanrednu zaštitu uz visoku efikasnost. Zahvaljujući savremenoj aditivskoj tehnologiji, upotrebom ovog ulja produžava se interval zamjene i smanjuje potrošnja goriva.

Više informacija o Shell Spirax uljima možete pronaći ovdje.

© 2023 by ID-S.