1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. Ergonomija kućnog ureda


Donosimo Vam jednostavne savjete kako organizirati svoj radni prostor i stvoriti dobrobit u kućnoj kancelariji.

Rad od kuće može biti izazov iz mnogih uglova: fizički, mentalno i socijalno. Šta treba uzeti u obzir da biste imali dobru ergonomiju u kućnoj kancelariji?

Kuća može biti izazovno radno okruženje ako nije prilagođena za poslovne aktivnosti.

1. Površina za tastaturu i pisanje treba biti malo ispod nivoa lakta. Podignite stolicu i po potrebi koristite oslonac za noge.

2. Podesite visinu monitora i pobrinite se da prvi red teksta na ekranu bude u skladu s očima.

3. Ekran postavite direktno ispred i okomito na bilo koji prozor.

4. Nemojte sjediti gdje postoje nasloni za ruke prilagođeni niže od lakta, tako da su ramena opuštena.

5. Napravite razmak između naslona koljena i ivice stolice.

6. Napravite pauzu od 2 minute svakih 30 minuta nakon rada na računaru i istegnite se.

Sve ovo možda nećete moći postići u kućnom ambijentu. Pokušajte što više prilagoditi svoje radno okruženje. Koristite stolicu koja ima potporu za donji dio leđa. Ne zaboravite sjediti direktno ispred računara ili laptopa. Postoji prirodna tendencija da se naginjemo naprijed kada koristimo laptop. Pokušajte se vratiti na naslon stolice. Ako nemate monitor čiju visinu možete podesiti, podignite laptop dok zaslon ne bude u razini vaših očiju. Jednostavan način za to je korištenje knjiga za podizanje laptopa.

Razmislite o kupovini neke ergonomske opreme, postoji mnoštvo modela (tastatura, miš ..) koji Vam mogu pomoći da zadržite pravilan stav.

Postavite svoj stol okomito na prozor kako biste smanjili odsjaj na ekranu. Ako to nije moguće, zatvorite roletne ili zavjese kako biste spriječili da vam direktna sunčeva svjetlost sija u oči. Ako trebate koristiti umjetno osvjetljenje, imajte na umu da bi ambijentalno osvjetljenje prostorije trebalo usko odgovarati svjetlini ekrana vašeg računara. Kontrast između ekrana i prostorije trebao bi biti minimalan. Uvijek mijenjajte držanje, redovno se istežite, idealno je 2 minute nakon svakih 30 minuta sjedenja.

© 2023 by ID-S.