1. Home
  2. /
  3. Objave
  4. /
  5. 7 grešaka koje vozači najčešće prave u saobraćaju

Vozači najčešće prave greške zbog nedostatka vremena ili nedostatka znanja. U nastavku donosimo koje su to greške i kako ih ispraviti.  Često potpuno nesvjesno, pravimogreške koje nas dugoročno mogu koštati puno novca.

1. Preskakanje redovnih servisa

Prema uputama proizvođača može proći i do 30 000 kilometara od jedne promjene ulja do iduće promjene ulja mnogi vozači vjeruju da su konstruktori morali ostaviti određenu sigurnosnu rezervu i produžiti servisne intervale za još nekoliko hiljada kilometara. To nije tačno. Standardni servisni intervali obično se definišu vrlo optimistično, ali i uzimajući u obzir optimalne radne uslove automobila. U slučaju veće kilometraže ili intenzivnije upotrebe, intervale zamjene ulja treba čak i skratiti. Ovdje ne govorimo samo o vožnji u teškim uslovima ili vuči teških prikolica, već  i o vožnji na kratkim udaljenostima u gradskom saobraćaju. Dobro je znati da kontrolor motora sprema podatke o tome koliko dugo vozač može odgađati posjetu servisu. Sve češće takve informacije automobil u stvarnom vremenu šalje direktno proizvođaču. Takvi su podaci izvrstan argument za proizvođača, u slučaju bilo kakvih zahtjeva vezanih za garanciju.

2. Ušteda na potrošnom materijalu

Intervali servisa su definisani pod pretpostavkom da će automobil koristiti potrošni materijal najviše kvalitete. U praksi se često dogodi da vozač želi koristiti produžene servisne intervale, jer je to jeftinije i prikladnije, a s druge strane ne želi preplatiti visokokvalitetne filtere ili ulja. Jeftiniji filter upravo po tome što u sebi ima manje filtrirajućeg materijala umjesto 30 hiljada kilometara njegovih pora bit će ispunjeno prljavštinom već nakon polovine ove udaljenosti.

Većina filtera je zaštićena tako da začepljenje filterskog papira ne zaustavi cirkulaciju ulja u sistemu. Zaštićen je posebnim ventilom. Međutim, problem je što ulje tada cirkuliše oko motora zaobilazeći filter, noseći sa sobom metalne opiljke i druge onečišćenja.

3. Vožnja na rezervi

Zašto je ovo loše? Prije svega, na ovaj način nepotrebno “prokuhavamo” gorivo. Kada motor radi, samo mali dio goriva koje zapravo odlazi u cilindre, većina se vraća u rezervoar, ali se značajno zagrijava na putu. Ako u rezervoaru ima puno goriva, nema problema, ali kada ostane samo malo goriva, temperatura postaje visoka, što nije dobro za gorivo ili sistem napajanja, a može ometati i rad motora.

4. Prenizak pritisak u gumama

Premalo napuhane gume povećavaju otpor kotrljanja, što povećava potrošnju goriva. Automobil vozi lošije, ali potencijalni se problemi tu ne završavaju. Ako je pritisak prenizak, temperatura guma tokom vožnje raste do te mjere da ne samo da im skraćuje vijek trajanja, već čak može uzrokovati ljuštenje gaznoga sloja s gume. Nakon samo 20 minuta brze vožnje na premalo napuhanim gumama, njihova temperatura može doseći 120 Celzijevih stepeni. Stručnjaci pretpostavljaju da se gume s pritiskom nižim za 0,4 bara od preporučenog troše za 30% brže. Mekana, premalo napuhana guma također je osjetljivija na oštećenja i manje štiti uglove od oštećenja.

5. Vožnja pri preniskom broju okretaja

Brzo prebacivanje najvišeg stepena prijenosa kako bi motor održavao najmanju moguću brzinu je jedan od načina uštede prilikom vožnje. Moderni motori to lakše podnose, jer ih je puno teže natjerati da se tresu zbog niskog broja okretaja. Nažalost, kao rezultat česte, pretjerano male brzine vožnje, “plivajući zamajac” je izložen takvim opterećenjima s kojima se dugoročno ne može nositi. Također je dobro znati da je ubrzanje u visokom stepenu prijenosa iz niskih okretaja nešto što opterećuje sistem radilica-klip, a motor se brže troši nego zbog dinamičnije vožnje.

6. Zadržavanje noge na kvačilu duže vrijeme

Držite li svoj automobil u brzini s pritisnutom papučicom kvačila? Ako vam se to često događa, nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena čujete kako potisni ležaj kvačila proizvodi zvuk ili kvačilo počne pucati. Zaustavite se, ubacite u neutralni položaj, skinite nogu sa kvačila, i stavite je na kočnicu! Osim ako nemate automobil s automatskim mjenjačem – u ovom slučaju samo držite nogu na kočnici.

7. Držite ruku tokom vožnje na ručici mjenjača

Stalno držanje ruke na mjenjaču je ozbiljna greška iz najmanje dva razloga. Prije svega, držanje volana samo jednom – i lijevom rukom ograničava kontrolu nad automobilom. Drugo, čak i lagani pritisak ruke na ručicu uzrokuje značajno opterećenje komponenata mjenjača zbog sistema poluga – uključujući selektor, sinhronizatore.

© 2023 by ID-S.