Zašto testirati kvalitet antifriza?

Historija i nastanak antifriza

Priča o vodenom hlađenju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem je počela 1897. godine kada je Wilhelm Maybach, suosnivač i vlasnik kompanije Diamler-Benz i Maybach konstruisao prvi zatvoreni sistem za hlađenje koji posjeduje vodenu pumpu, ventilator i hladnjak. Ovo predstavlja svojevrsnu prekretnicu u automobilskoj industriji jer omogućava razvoj jačih četverotaktnih motora i postizanje većih brzina. U početku za hlađenje se koristila voda. Međutim, voda nije pogodna za sva godišnja doba, a razvojem novih tehnologija i modernih sistema za hlađenje voda postaje čak štetna i za sam motor. Godine 1929. kompanija BASF patentira rastvor na bazi monoetilen glikola pod nazivom „Glysantin“, a to je upravo prvi moderni antifriz.

Šta je Antifriz?

Antifriz (eng. Antifreeze – protiv zamrzavanja, anti + eng. Freeze: smrznuti) je popularan naziv za tekućinu koja služi za rashladne sisteme motora. To je tekućina koja prenosi toplinu. Tokom svog djelovanja štiti hladnjak i sve dijelove sistema od korozije, naslaga kamenca, pjenušanja i pruža zaštitu od smrzavanja tokom eksploatacije na niskim temperaturama. Prvi naziv mu je bio Glysantin, danas uobičajen naziv je Antifriz, ali su pojedini proizvođači dali i svoje nazive ovom proizvodu pa se može naći pod imenima: Permant, Premium, Glacelf i dr.

Zašto Antifriz?

Svi motori (osim vanbrodskih motora koji imaju neograničen pristup velikoj količini vode) mogu podnijeti relativno malu količinu tečnosti za hlađenje i istu non-stop koristiti za hlađenje. Današnji motori razvijaju veliku snagu i koriste se u svim vremenskim prilikama. Voda kao prvobitno sredstvo za hlađenje postaje neprikladna iz više razloga: uzrokuje koroziju, stvara kamenac i mrzne.

Rješenje za ovaj problem nalazi se u antifrizu. Danas, Antifriz se proizvodi uglavnom od monoetilenglikola i posebnih aditiva koji sadrže korozijske inhibitore, inhibitore protiv pjenušanja, i demineralizovane vode. Korozijski inhibitori osiguravaju dugotrajnu zaštitu metala od korozije uobičajno korištenih u konstrukcionim sistemima izmjene toplote, sa posebnim naglaskom na aluminij, a drugi inhibitori obezbjeđuju sprečavanje pjenušanja čime se obezbjeđuje bolja razmjena toplote. Demineralizovana voda u antifrizu obejzbjeđuje zaštitu od stvaranja kamenca na zidovima sistema čime se smanjuje razmjena toplote i može dovesti do pregrijavanja sistema hlađenja.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem