VAŠA SIGURNOST NAM JE NA PRVOM MJESTU

EKSTRA SAVJETI ZA PRAVILNU PRIPREMU I ODRŽAVANJE VOZILA U USLOVIMA MANJEG KORIŠTENJA

Ako više ostajete kod kuće i manje vozite, mnogi automobili će biti u praznom hodu. Evo kako još možete paziti na svoje vozilo dok se ne koristi.

 1. PROVJERITE PRITISAK U GUMAMA

Ukoliko su gume duži vremenski period nepomične, statične, moguće je da se donji dio gume poravna zbog težine automobila. Osigurajte da pritisak u gumama bude u skladu sa preporukom proizvođača, a info možete provjeriti na naljepnici koja se nalazi ili sa unutrašnje strane vrata od vozača, ispod poklopca za gorivo, ispod haube ili u priručniku koji ste dobili prilikom kupovine vozila. Pritisak u gumama možete provjeriti pomoću kompresora ili prilikom dolijevanja motornog ulja na servisu.

 1. PROVJERITE AKUMULATOR

Investicija u punjač za baterije bi također mogao biti dobar način kako biste

osigurali da se akumulator Vašeg automobila održi u najboljem stanju. Pomaže polako napuniti bateriju i osigurava da se akumulator ne istroši u periodu dok se automobil ne koristi.

Ne zaboravite parkirati svoje vozilo na ravnoj površini, sa podignutom ručnom kočnicom i po mogućnosti što bliže izvoru električne energije.

 1. POMJERITE VAŠE VOZILO

Naravno ukoliko okolnosti dozvoljavaju, preporučujemo da povremeno pomjerite svoje vozilo kako biste ostvarili nekoliko benefita:

 • Izbjegavate da se akumulator potpuno isprazni
 • Izbjegavate pojavu ćelavih mrlja na gumama
 • Izbjegavate koroziju kočionog diska
 • Doprinosite boljem protoku goriva i motornog ulja oko motora
 1. PROVJERITE VAŠE KOČNICE

Kada se automobil ne koristi duži vremenski period, može nastati korozija kočionog diska. Preporučujemo da provjerite Vaše kočnice u slabijoj brzini te ukoliko uočite neki zastoj ili problem, molimo Vas da se obratite Vašem serviseru.

 1. INVESTIRAJTE U PREKRIVAČ ZA AUTO

Za najbolju brigu o Vašem vozilu, posebno u ovom periodu i ako je automobil parkiran ispod ili u blizini drveća, a da biste sačuvali lak vozila, itekako vrijedna investicija je upravo u prekrivač.

 1. BUDITE SAVJESNI O SIGURNOSTI

Osigurajte da je automobil zaključan te ne ostavljajte vrijedne stvari unutar vozila.

 1. PARKIRAJTE LEGALNO I ODGOVORNO

S obzirom da trenutno sve više ljudi boravi u kućama, vrlo je moguće da su parking mjesta u ulici ili naseljima gusto popunjena. Budite odgovorni i parkirajte u skladu sa važećim propisima, ali i savjesni prema svojim komšijama te nemojte parkirati ispred nečijeg ulaza, sa gumom na trotoaru ili oštrim ivicama, u blizini čvorova ili na bilo koji način koji je protivan i krši zakon.

 1. PROVJERITE DA JE AUTO U POTPUNOSTI UGAŠENO

Osigurajte da ništa nije ostalo u pogonu automobila. Važno je provjeriti da li su bočna svjetla ugašena, punjač od mobitela, player, navigacija i sl., kako ne bi prouzrokovalo trošenje akumulatora.

 1. UKLONITE REFLEKTIRAJUĆE OBJEKTE

U toku sunčanih dana, posebno obratite pažnju na to da sklonite sve reflektirajuće objekte iz Vašeg automobila, zato što se sunčeva svjetlost može odbiti, reflektovati od staklenu površinu npr., naočara, ogledala, termos boce i sl., te spaliti unutrašnjost automobila, a u ekstremnim slučajevima čak izazvati požar.

Prije učestalijeg korištenja vozila, svakako preporučujemo da obavite servisni pregled kod Vašeg servisera.

*sve informacije iznad navedene odražavaju generalne preporuke, a za određeni tip vozila potrebno je konsultovati se sa ovlaštenim licem.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem