Shell Helix | Carbon Neutral

Shell teži da postane energetski lider sa nultom emisijom ugljen-dioksida do 2050. ili prije, u koraku sa trendovima. Kao najveći dobavljač maziva na svijetu, Shell Lubricants ima veliku ulogu u postizanju ovog cilja.

Shell kupcima širom svijeta osigurava oko pet milijardi litara gotovih maziva godišnje. Od zračnog saobraćaja do proizvodnje električne energije, brodskog i rudarskog saobraćaja. Kako potrošačkim, tako i komercijalnim automobilima, ova maziva pomažu u održavanju poslovanja tako što osiguravaju da mašine mogu dosljedno i efikasno raditi na vrhuncu svojih performansi. Ali iza ovih performansi postoji stalna potreba za uravnoteženjem povećanog operativnog učinka sa smanjenim štetnim djelovanjem na životnu sredinu. A kako se zahtjevi razvijaju, tako se i očekivanja mijenjaju. Kupci i potrošači sada očekuju da brendovi nude održiva rješenja koja im olakšavaju funkcionisanje održivog poslovanja.

Kako bi udovoljio rastućoj industrijskoj potražnji, Shell istražuje niz inicijativa kojima se nastoje izbjeći, smanjiti i nadoknaditi emisije, pomažući potrošačima i kupcima da pronađu rješenja koja idu u korist njihovih operativnih ciljeva i ciljeva održivosti.

Posljednji korak na ovom putovanju je lansiranje proširene ponude ugljično neutralnih maziva. Osim što pomažu u izbjegavanju ili smanjenju emisija kroz izbor materijala i operativnu efikasnost, ovi proizvodi sada su i karbonski neutralni zahvaljujući Shell globalnom portfoliju zasnovanom na prirodim sastojcima.

Obuhvataju brojne sektore, uključujući:

• Vrhunsko motorno ulje za putnička vozila

• Teško motorno ulje za dizel motore

• Industrijski portfolio

Ovo predstavlja ključnu prekretnicu u našoj stalnoj opredijeljenosti za postizanje dvije ključne strateške inicijative:

1. Smanjivanje intenziteta CO2 naših proizvoda. To se postiže:

• Izbjegavanjem emisija:

Ugrađujući ekonomsko razmišljanje u srž našeg poslovanja, Shell će koristiti više recikliranog sadržaja u našim plastičnim bocama, a u Evropi radimo na planovima da tehnički dokažemo upotrebu reciklirane smole u našim bocama. Smanjili smo svoj ugljični udio ambalaže za 4% u odnosu na 2016. godinu, s ciljem da do 2021. u svoj cjelokupni portfolio boca ugradimo najmanje 40% smole. Dizajniramo proizvode sa smanjenim stakleničkim plinovima (GHG) i manjom ambalažom. Istražujemo različite koncepte pakiranja koji su održiviji (tj. različite materijale ili različite modele lanca opskrbe).

• Smanjenje emisija, putem:

Poboljšanja energetske efikasnosti naših objekata. Smanjili smo intenzitet ugljenika za preko 30% od 2016. Sistemi za nadzor energije (EMS) i LED rasvjeta instalirani su u svim našim objektima koji nam omogućavaju da poboljšamo energetsku efikasnost naših lokacija. Preko 50% električne energije koja se koristi u našim pogonima za miješanje Shell maziva sada dolazi iz obnovljivih izvora, uključujući ugovore o obnovljivoj električnoj energiji. Planirano je povećati tu količinu širenjem solarnih instalacija u ostatku Shell postrojenja. U kombinaciji, ovi paneli generiraju više od 7.500 MWh električne energije godišnje, a mogu rezultirati izbjegavanjem emisije stakleničkih plinova od približno 4.500 tona na bazi CO2 godišnje.

Smanjivanje emisija CO2 u lancu opskrbe: Shell je u svoju flotu uvrstio LNG kamione, koji imaju manji utjecaj CO2 od tradicionalnih kamiona. Pored toga, optimizirali smo naše transportne rute i uveli intermodalne rute što je rezultiralo izbjegavanjem oko 4.000 metričkih tona CO2 godišnje.

Životni ciklus maziva obuhvata: vađenje sirovina, transport, proizvodnju, distribuciju, upotrebu i kraj životnog vijeka. Korištenje globalno raznolikih, eksterno provjerenih i visokokvalitetnih kredita* za zaštitu ugljika zasnovano je na prirodi. Svaka emisija ugljika predstavlja izbjegavanje ili uklanjanje stakleničkih plinova ekvivalentno jednoj toni CO2.

2. Pomaganje kupcima u upravljanju njihovim potrebama za održivost

To se postiže pružanjem visokokvalitetnih proizvoda i vrhunske tehnologije koja može:

• Smanjiti trenje i trošenje

• Produžiti životni vijek motora i mašina

• Povećati ekonomičnost potrošnje goriva, interval izmjene motornog ulja i energetsku efikasnost

• Smanjiti količinu potrebnih resursa, proizvedenog otpada i ispuštenih emisija štetnih plinova.

Maziva niske viskoznosti mogu povećati ekonomičnost potrošnje goriva do 3% i povećati energetsku efikasnost u industrijskim aplikacijama do 4%, dok mnoga naša industrijska maziva donose značajne prednosti kao što su smanjene potrebe za održavanjem i manje zamjene dijelova.

Kako se svi krećemo ka budućnosti s ciljem reduciranja ugljika, kombiniranje ova dva cilja pružit će kupcima širom svijeta više, čistijih energetskih rješenja. Upravo naša inicijativa jeste održivost bez kompromisa, jer mi u Shell mazivima smo posvećeni omogućavanju kupcima da zadrže najbolje operativne performanse, istovremeno doprinoseći nižim emisijama, manjem otpadu i manjem korištenju prirodnih resursa.

*Kredit za ugljik predstavlja izbjegavanje ili uklanjanje stakleničkih masa ekvivalentnih 1 toni ugljen-dioksida.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem