Shell je i dalje najveći dobavljač maziva!

Royal Dutch Shell ostao je najveći svjetski dobavljač maziva u 2019. godini, održavajući prvo mjesto 14. godinu uzastopno, prema procjenama Kline & Co.

Anglo-nizozemskog energetskog diva slijedio je ExxonMobil, koji je isti broj godina bio na drugom mjestu. BP, Total i Sinopec zauzeli su prvih pet, navodi Kline u saopštenju za medije 26. novembra.

Na temelju rezultata u svojoj studiji “Globalna analiza i procjena tržišta maziva”, Kline je došao do rezultata da je navedenih pet kompanija isporučilo 35% maziva koje je svijet potrošio prošle godine. Klineovo saopštenje za javnost nije naznačilo tržišne udjele pojedinih kompanija, međutim Shell je objavio vlastito saopštenje za javnost da je njegova globalna prodaja ove godine iznosila 4,5 milijuna metričkih tona.

Konsultantska kompanija sa sjedištem u New Jerseyu iz Parsippanya priopćila je da su za postignuti rezultat Shella zaslužni brojni faktori, uključujući vodeću poziciju u Sjedinjenim Državama, gdje ima 13% tržišnog udjela, i prodaju u Kini, gdje je na drugom mjestu iza nacionalnih naftnih divova Sinopec i PetroChina.

Kline je izračunao da su Sjedinjene Države najveće tržište u 2019. godini, a slijede Kina, Indija, Rusija i Japan. Te zemlje čine kombinirano 53% globalne potražnje, rekla je kompanija, dodajući da SAD i Kina zajedno čine gotovo 40%.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem