Shell goriva i maziva za utrke su Scuderiu Ferrari dovela do deset FIA naslova Formule 1 te 12 pobjeda u prvenstvu vozača. Donosimo Vam neke od najupečatljivijih trenutaka i prekretnica iz partnerstva Shell-a i Scuderie Ferrari:

/1920-ih i 1930-ih / 1924. Shell osigurava gorivo i maziva za perspektivnog mladog vozača Alfa Corsea po imenu Enzo Ferrari. Pet godina kasnije, kada se Enzo prestaje takmičiti kako bi osnovao Alfa Romeo Grand Prix trkački tim, odlučio je da Shell pođe s njim.
/1947./ Prvi automobil koji je nosio ime Ferrari, 125 S, pojavio se iz fabrike u Maranellu sa Shell-ovim gorivima i mazivima. U automobilu se nalazi, sada već legendarni, konj koji je Enzo usvojio u znak počasti porodičnom prijatelju i visoko odlikovanom talijanskom pilotu iz Prvog svjetskog rata Francescu Baracci, koji ga je dao naslikati na trupu svog aviona. Dvije godine kasnije, 1949. godine, Scuderia Ferrari prvi je put osvojio Le Mans 24H kao proizvođač.
/1951./ Prvu pobjedu Formule 1® za volanom odnio je argentinski vozač José Froilan Gonzalez, čija je nagrada za pobjedu lična audijencija kod kraljice.
/1952./ Alberto Ascari postaje prvi vozač koji je s Scuderijom Ferrari osvojio Svjetsko prvenstvo Formule 1®. Zatim, 1953. godine, Shell-ov pogon 500 F2 ponovno predvodi, a Ascarijevih pet pobjeda donosi drugi put zaredom prvenstvo vozača. Ove dvije sezone Scuderia Ferrari također završava pobjednički niz od 14 uzastopnih pobjeda tokom dvije sezone – rekord Formule 1® koji traje i danas.
/1964./Vozač Scuderia Ferrarija i bivši motociklistički trkač John Surtees pobjeđuje na Svjetskom prvenstvu Formule 1® i postaje prva osoba koja je postigla svjetske naslove na dva i četiri točka.
/1996./ Nakon privremene pauze 1970-ih i 80-ih, Shell i Scuderia Ferrari nastavljaju tehničko partnerstvo – s još boljim rezultatima! Sa lakšim pogonom, pomoću boljih goriva i sjajnim Michaelom Schumacherom na vozačkom mjestu, neusporedivi uspjeh je pred vratima. Zahvaljujući inovacijama i učenjima iz rada sa Scuderijom Ferrari, Shell uspjeva lansirati Shell V-Power 1998. godine. Vrhunski benzin bio je, i još uvijek je dostupan, kupcima širom svijeta i koji danas sadrži 99% iste vrste spojeva kao i trkačko gorivo koje na stazi koristi Scuderia Ferrari.
/2000./ Opet prvaci. Odlučujući trenutak u tehničkom partnerstvu između Shella i Scuderije Ferrari, je kada Michael Schumacher postaje prvi svjetski prvak vozača u timu za 21 godinu. Michael je naslov osvojio utrkom za rezervu na VN Japana, dok je Scuderia Ferrari također uspješno obranila svoje prvenstvo konstruktora.
/2004./ Bez premca Michael Schumacher i njegova Scuderia Ferrari još jednom dominiraju u prvenstvu vozača, petu godinu zaredom osvajajući naslov.

/2007./ U jednom od najuzbudljivijih završnica Formule 1® svih vremena, Kimi Räikkönen osvaja Prvenstvo vozača jednim bodom na posljednjem Grand Prixu sezone. Treći finski vozač koji je odnio naslov, Kimi prelazi na kockastu zastavu uprkos tome što je utrku započeo na trećem mjestu u ukupnom poretku Formule 1® World Drivers.
/2012./ Shell-ovo tehničko partnerstvo sa Scuderijom Ferrari doseže novu prekretnicu na Velikoj nagradi Singapura dok zajedno slavimo našu 500. utrku Formule 1®. Riječ je o neviđenom dostignuću, obilježenom posebno dizajniranim logom ‘Shell 500 Races’ na stražnjem krilu automobila F2012 Fernanda Alonsa i Felipea Masse.
/2015./ Odnos između Shell-a i Scuderije Ferrari postaje jači nego ikad dok se širi od Tehničkog partnerstva do Inovacijskog partnerstva. To znači da Shell pristaje na moć Scuderia Ferrarijevih timova u Formuli 1® i šire, a Scuderia Ferrari podržava globalni Shell-ov program eko-maratona. Proširenje našeg partnerstva također generiše neviđenih 25% ukupnog dobitka u izvedbi koji Shell isporučuje gorivima i mazivima za pogonsku jedinicu Scuderia Ferrari.
/2017./ Otkriveno je da su Shell V-Power trkačko gorivo i Shell Helix Ultra mazivo za utrke odgovorni za preko 20% ukupnog povećanja učinkovitosti pogonskog agregata Scuderia Ferrarija između kraja 2014. i 2017. godine, omogućujući automobilima da pređu pola sekunde krug brže s istom količinom goriva.
/2018./ Godinu dana kasnije, 21% poboljšanja vremena kruga pogonske jedinice Scuderia Ferrari 2018 isporučili su Shell V-Power i Shell Helix Ultra. Obje ove nevjerojatne statistike svjedoče o 21.000 radnih sati i 50 tehničkog osoblja koje svake godine ulažemo u partnerstvo za inovacije kako bismo Scuderiji Ferrari pružili konkurentnu prednost na stazi.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem