Shell-ovo partnertsvo sa Scuderijom Ferrarijem jedno je od najdugovječnijih i najuspješnijih u historiji Formule 1. Shell u kontinuitetu pruža Scuderiji Ferrari najbolji svjetski paket goriva i maziva: Shell V-Power gorivo i Shell Helix Ultra motorno ulje.

Svjetsko prvenstvo u Formuli 1 FIA traje od 1950. godine, a Shell je podržavao samog Enza Ferrarija još davne 1929. Od tada je Scuderia Ferrari jedina ekipa koja se takmičila u svakoj godini, dok je Shell bio tehnički partner Ferrarija za deset, odnosno 12 njih. Shell ima dosadašnji rekord na koji se može ponositi u Formuli 1 i doprinio je više nego ikad poboljšanim performansama Scuderia Ferrarija u 2015. godini, osnaživši tim na 16 podija i tri trkačke pobjede. Trkačko gorivo Shell V-Power i Shell Helix Ultra sa mazivom za trku PurePlus Technology isporučili su neusporedivih 25% ukupnih dobitaka u performansama SF15-T pogonske jedinice Formule 1 u 2015. godini, gotovo pola sekunde u krugu, što je prosječno 30 sekundi na trkačkoj udaljenosti. Shell-ov projektni tim Formule 1 također nastavlja rasti, s više od 50 Shell-ovog tehničkog osoblja koje doprinosi Shell Formula 1 programu i ulaže približno 21.000 sati godišnje u istraživanje i razvoj za inovacije sa Scuderijom Ferrari. Oni također rade širom svijeta u laboratorijima i objektima Shell-a i prisutni su na svim trkačkim stazama.

Uključivanje Shella u Formulu 1 veoma je zahtjevan posao, ali njegova glavna svrha je osigurati da se tehnološke prednosti razvijene za Scuderia Ferrari prenose direktno na vozače. Najočitiji primjeri toga su Shell V-Power bezolovno gorivo za ceste i Shell Helix Ultra motorna ulja za cestu – koja veliki dio svog razvoja duguju programu Shell Formula 1.

2014. godine Shell Helix Ultra s tehnologijom PurePlus – revolucionarno motorno ulje od prirodnog plina – predstavljeno je timu Scuderia Ferrari. Kao najekstremniji testni automobil na svijetu, Formula 1 stoga predstavlja idealnu platformu za Shell da razvije svoj asortiman proizvoda za svakodnevnu upotrebu na putu.

Kada je riječ o trkačkom gorivu, njegove hemijske i fizičke parametre propisuje upravljačko tijelo sporta, FIA, sa posebnim ciljem da razvoj trkačkih goriva učini relevantnim za ona koja se prodaju na pumpama. Na primjer, trkačko gorivo Shell V-Power koje koristi Scuderia Ferrari sadrži 5,75% masnog udjela bio-komponenata.

„Shell ima vrlo dugu i uspješnu historiju sa Scuderijom Ferrari. Formula 1 pruža savršeni testni poligon za razvoj naših goriva i maziva, ne samo za najuspješniji tim u historiji sporta, već i za naše kupce Shell-a širom svijeta.“
Kai-Uwe Witterstein – menadžer globalnog sponzorstva kompanije Shell

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem