Ukoliko automobil nije bio u potrebi duže vrijeme, prije pokretanja motora potrebno je vozilo pripremiti. Šta je to što treba učiniti kako biste bili spremili vozilo?

Provjerite prvo stanje pod haubom. Potražite tragove curenja tečnosti. Ukoliko je to slučaj, zamijenite, ili sanirajte dio iz kojeg curi tečnost. To mogu biti crijeva, spojevi na hladnjaku i pumpi za vodu. Curenja se mogu javiti i u hidrauličnim sistemima kočenja, volanu ili mjenjaču.

Obavezno provjerite i stanje kaiševa. Po potrebi ih zamijenite. Guma propada kada stoji.

Preporučujemo i da provjerite motorno ulje i filtere. Možete isprazniti gorivo iz rezerovara i isprati sistem za dovod goriva, kao i rashladnu tečnost iz hladnjaka. Tečnosti mijenjaju svojstva kako vrijeme prolazi. Zato je zamjena ulja preporuka ukoliko primjetite neuobičajenu boju motornog ulja ili viskoznost.

Ako ste skinuli akumulator prije nego što ste parkirali automobil, možda ćete trebati ponovo da dopunite akumulator i da očistite kontakte na koje se kače kleme, ali svakako provjerite stanje kablova koji treba da se zakače na akumulator.

Provjerite pritisak u gumama i napumpajte gume na preporučene specifikacije.
Provjerite brisače vjetrobranskog stakla da biste vidjeli da li je guma napukla.
Provjerite kočnice. Na rotorima se možda nakupljala hrđa. U većini slučajeva ono bi trebalo
nestati nakon što vozite vozilo kratko vrijeme.

Operite vozilo da biste uklonili nečistoću koja se možda nakupila.

Nakon što pokrenete automobil, pritisnite kočnicu kako biste utvrdili da je sa njom sve u redu. Osluškujte vozilo i pratite temperaturu motora. Proveravajte lampice za pritisak ulja i napunjenost akumulatora. Laganom vožnjom ćete razraditi motor i obavezno poslije prve vožnje ponovo provjerite sve tečnosti kako biste bili sigurni da je sve u najboljem redu.

Uživanje u vožnji!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem