“Dvoje susjeda odlučili su posjeći drveće u svom dvorištu. Tokom dana susjed Tim je pravio pauze, dok je susjed John radio tokom cijelog dana. Na kraju dana, iako je pravio pauze, Tim je uspio posjeći cijelo svoje drvo, dok John, koji je radio cijeli dan, nije.
Zbunjeni John pita Timma “Kako si uspio posjeći svoje drvo brže od mene? Čak sam vidio da si pravio pauze dok sam radio.”
A Timm je rekao, “Pa, dok sam pravio pauze, oštrio sam i pilu. Trebali biste pokušati učiniti isto; to će vam pomoći da brže sječete drvo.”
John je međutim odgovorio: “Nemam vremena za oštrenje pile, sad moram sjeći drvo!”

Ovo je stara priča s kojom ste vjerojatno čak i upoznati.Kada koristite određeno vrijeme u svom svakodnevnom životu da biste vodili brigu o samom sebi, i o tome kako obnoviti svoj život, Vi na taj način postajete učinkovitiji u svemu što radite.
Uzimajući vrijeme da se usredotočite na sebe, ne samo da poboljšavate svoj život, već i sve one sa kojima komunicirate. I dok trenirate, zdrava prehrana je jako važna za fizičko, ali i psihičko zdravlje.
Ono što je nezaobilazno jeste pronalaženje vremena za obnavljanje i usavršavanje, poput brušenja mentalnih vještina, odmora od životnog pritiska da biste se ponovno usredotočili na ono što je zaista važno.
Ako odvojite vrijeme za “izoštravanje pile”, postajete učinkovitiji u poslu koji morate obaviti i prisutniji u životima svojih najbližijh.

Studija pokazuje da Vaša produktivnost naglo pada. U početku biste mogli biti produktivni, ali kako dani, sedmice prolaze, vi se istrošavate. Više griješite i postajete frustriraniji.

Ljudi koji naprave pauzu kako bi obnovili sebe, brinu se o svom zdravlju i usredotoče se na uživanje u životu, postaju kreativniji, usmjereniji i učinkovitiji kako u svom poslu, tako i u privatnom životu.

Najbolja stvar? Ne mora biti dugo; može proći 5 minuta šetnje, ili 10 minuta da istražite i naučite nešto novo.
Poduzmite pozitivne korake ka boljem sebi, krenimo oštriti tu pilu, korak po korak.

Da imam šest sati za sječu drveta, prva 4 bih proveo oštreći pilu. Abraham Lincoln

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem