Aditivi protiv trošenja koriste se u mnogim formulacijama motornih ulja, pri čemu je njihova glavna uloga smanjenje trenja, trošenja, pucanja metalnih dijelova u uslovima ograničenog načina podmazivanja.

Uljni film se postepeno skuplja u uslovima povećanog opterećenja i temperature, što dovodi do manjeg kontakta između neravnih dijelova (neravnina) površina u direktnom kontaktu. Dodirivanje neravnih (izbočenih) dijelova površina povećava trenje i dolazi do mikroskopskog zavarivanja. Vapno se odmah lomi kad površine klize, što dovodi do nove razine hrapavosti (finoće) materijala.

Aditivi protiv trošenja koriste se za sprečavanje kontakta između metalnih površina.

Ovi aditivi mogu biti na bazi cinka ili bez fosfora. Danas najčešće korišten aditiv protiv trošenja u motornim uljima je cinkov dialkil ditiofosfat (ZDDP), prikazan na slici 2.

Prilikom formulisanja višerazinskog ulja namenjenog za dizel i benzinske motore, treba pažljivo odabrati vrstu ZDDP-a ili napraviti uravnoteženu smjesu dvije ili tri vrste ovog aditiva.

Kako ZDDP sadrži atome cinka, fosfora i sumpora, očekuje se da će se upotreba ove vrste aditiva u bliskoj budućnosti smanjiti zbog propisa o emisiji vozila. Naravno, OEM proizvođači su zabrinuti zbog ovako formulisanih ulja da ne bi negativno uticali na performanse sistema zaduženih za recirkulaciju i pročišćavanje izduvnih gasova.

Sintetičko motorno ulje Shell Helix Ultra na pokretnim metalnim površinama stvara jedinstveni zaštitni film koji se neprestano samoobnavlja. Ovaj zaštitni film pruža stalnu zaštitu i vrhunske performanse motora.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem