10 činjenica o masti koje možda niste znali

1. Funkcija masti je da spriječi međusobno oštećenje prvenstveno pokretnih dijelova opreme. Dalje, štiti od prašine i vlage koje uzrokuju trošenje i koroziju.

2. Pažljivo održavana, odgovarajuća mast može produžiti životni vijek mašina, smanjiti kvarove i minimizirati troškove održavanja.

3. Za razliku od ostalih tečnih maziva, mast ostaje na mjestu jer sadrži zgušnjivač. Najčešća primjena je u ležajevima i zglobovima.

4. Preko milion tona masti koristi se svake godine. To je oko 3% svih maziva koja se koriste u svijetu.

5. Gotovo svaki dio opreme zahtijeva podmazivanje mašću. Oko 60% primjene masti je industrijska, poput proizvodnje, metalne industrije, rudarstva i energetike. Oko 40% se koristi u transportu, kao što su građevinarstvo, vozni park i putnički automobili.

6. Pri odabiru masti ključna su četiri svojstva:

a) Tip zgušnjivača (To je vlaknasta mreža strukture zgušnjivača, koja sadrži mazivo i oslobađa dovoljne količine za podmazivanje)

b) Viskoznost ulja (Mjera otpora maziva na protok)

c) Uvjeti rada (Npr. temperatura)

d) Primjena/ konzistencija (Koliko je mast tvrda ili meka)

7. Shell veliku većinu masti proizvodi u vlastitim proizvodnim pogonima. To nam omogućava da garantujemo dosljedne performanse proizvoda u cijelom svijetu.

8. Prije 70 godina, Shell je bio pionir u patentiranju tehnologije zgušnjivača litija. Sada je najpopularnije sredstvo za zgušnjavanje masti.

9. Shell masti prodaju se pod markom Shell Gadus, a mogu se naći u Ferrarijevim automobilima Formule 1, avionima Boeing i Shinkansen mecima.

10. U Kini je otvorena 18. fabrika masti u Kini, Shell-ova najveća fabrika na svijetu.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem